HUNGGA HUNGGA ehhehehe hari nih kite main masak masak lagi...kite masak ayam pop..ayam pok ke...ayam pop yeh yeh ke...ikut suke korang laa nak bagi name ape pun..janji bunyi same rase lebih kurang..disebabkan tahap kerajinan melampau sbb esok puasa (21 juali 2012) saye nak hapdate ini resepi sangat senang ringkas dan bergaye!!!
MARI MENCUBA RESEPI INI :
seekor ayam kampung muda dipotong/belah 4 bahagian
5 gelas air kelapa
*atau sebanyak mane boleh tengenlam kan ayam nanti
1 sudu makan majerin untuk menumis
4 Biji bawang putih (ditumbuk lumat)
*oya dah sedia yang blend siap2
2 inc halia ditumbuk lumat
garam/perasa
METHOD :
Mula cuci ayam bersih2 dan tos ayam
Kemudian panaskan periuk untuk menumis
Masukan majerin kemudian masukan bawang putih dan halia lumat..
tumis sehingga naik bau
Dan masukkan garam/perasa kemudian masuk kan ayam ..
gaul sekejap bagi sebati dan tuang air kelapa
JADI LAH MACAM NI RUPENYE
|
|
|
\/
oya guna periuk ni bagi cepat empuk (mcm keretapi dah bunyi) |
|
|
|
\/
kemudian selepas masak...toskan ayam tuh ..
kemudian panaskan sedikit minyak then goreng sekejap dalam 2 minit
then angkat dan hidang cantik2 dalam pinggan
Tadaaaaa dah siap
UNTUK RESEPI KICAP PEDAS NI
BAHAN BAHAN
2 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
8 biji cili api (hijau)*
3 biji cili hijau yg besar*
kicap manis
garam/gula/perasa
1 sudu makan minyak goreng ayam takdi
METHOD :
panas kan minyak kemudian goreng sekejap bahan bertanda *
kemudian biarkan sejuk then blend sampai lumat
masukkan kicap dan perasa kan
kemudian masak sekejap di atas dapur..
SIAP!!
PUCUK UBI
INI SENANG JEK
MASAK AIR KEMUDIAN LETAK SEDIKIT MINYAK THEN CELUR
No comments:
Post a Comment