JENG JENG JENG Hari ni terpakse hapdate kerabu nih sebab ramai dah yang bertanya..so marilah kita belajar mcm mane nak masak nih KERABU ala oya
BAHAN BAHAN:
sayur pilihan hati korang iaitu..ikut suke korang nak yang mane..so kat bawah ni oya bagi pilihan mane mane korang rase nak makan and buat
1. Tauge,pucuk paku
2. Pucuk ubi dan tauge
3. Tauge pucuk paku n kerang
4. Tauge sahaja
petua : kalau korang nak dapat kerabu yang elok..sayur seperti pucuk paku dan pucuk paku..di cuci kemudian disiram dengan air panas dan tos ..kemudian baru potong
dan jangan lupe celur sekejap dalam air panas yang dititik sedikit minyak
BAHAN UNTUK KELAPA
2 -3 ekor ikan selayang dipanggang(diambil isi)*
3 biji Bawang merah*
2 bawang putih*
1 batang serai-mayang*
garam
kelapa parut
cara cara nya :
Bahan bahan bertanda * ditumbuk sekali menggunakan lesung sehingga lumat
kemudian masukkan garam..selepas itu gaul dengan kelapa parut
BAHAN B
3-6 biji cili api (ditumbuk halus)
cara cara nya :
tumbuk cili api dan kemudian panas kan kuali dengan api sederhana kecil
goreng kering bersama bahan A OK!!
kemudian masukkan sedikit gula..garam letak siket jek ok...tutup api dan letak dalam bekas..
ok next...sayur yang dah siap celur potong semua tuh korang boleh gaul dengan kelapa goreng ni..lepas tuh perasa kan dengan jus limau atau cuka mengikut masam korang nak yer sayang
selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment