Bahan-bahan :
Kek swiss roll (tak kisah perisa ape...nak senang amek yg butter jek)
1 tin fruit cocktail (option) oya suke laici
1 tin buah peach
1 tin buah laici
1 tin susu cair
4 sudu besar tepung kastard
2 kotak jelly NONA (perisa strawbery dan orange )
soft whipping cream
sedikit gula
METHOD :
potong kek swiss role tuh then susun dalam bekas elok2...kalau boleh bekas tuh dalam skit and jernih...sebab nak buat banyak layer kan..nanti nampak cantik bile kite tgk dari bahagian luar...
tuang kan air fruit cocktail bagi kek lembab..jangan tuang sume plak..hehehehe
Kemudian oya masak jelly NONA takdi mengikut ape yg ditulis di belakang kotak...guna salah satu perisa dahulu kemudian tuang kedalam bekas yg ade kek takdi...letak kan sedikit fruit coctails or laici or buah buah peach potong dadu sebelum jelly mengeras..tp simpan separuh untuk hiasan layer terakhir...
bancuh tepung castard dengan susu cair,gula dan air dan masukkan gula sedikit..kacau dulu kemudian panas diatas api...lepas pekat...tuang perlahan2 kedalam bekas kek dan jelly takdi..
* biarkan sejuk dahilu
kemudian masak sekali lagi jelly crystal.. Kali ni guna perisa laion pulak ok..!! Tuangkan ke dalam bowl seperti tadi. Biarkan sejuk dan keras
Kemudian tuang layer kastard lagi sekali...
kemudian spray whiping cream (yg spray..kalau beli yg kotak kene beat dulu biar kembang). pastu masuk kedalam bekas layer kite buat tkdi dan ratakan...
kemudian susun buah cantik...kalau nak letak badam bakar pun bole..ape yg penting simpan dalam peti ais untuk mendapat tektur lebih baik dan makan sejuk2 dapp ermmm!!!
No comments:
Post a Comment