Hari nih ade transformasi sikit..biase orang masak pakai daun pucuk manis tuh kan..
oya tukar dengan pucuk keledek sebab tak jumpe cari daun pucuk manis tuh...
same jek..rase pun sedap ape..kalau tak caye cube laa..memang sedap..makan pulak ngan labu kan
BAHAN BAHAN
Pucuk keledek
2 biji cili besar + 5 biji cili api
(masakan untuk orang kurang pedas mcm saye)
2 inchi kunyit hidup
*blend kedue bahan nih bersama yep
santan cair dan ibu santan (santan pekat)
*ibu santan dimasuk last skali ok!!
campur bahan blend kedalam santan
bersama separuh genggam bilis yang di tumbuk dan kacau
(jangan buka api )
*kalau kurang kuning tambah sikit serbuk kunyit
buka api pastu 2 3 minit masuk ler labu yang dipotong kecil kecil
bila labu dah empuk masuk pucuk manis dan perasa dengan garam..
bile pucuk dah masak masuk ibu santan sedikit kacau tutup api...
No comments:
Post a Comment