divider graphics

Wednesday, July 11, 2012

Lontong cik oya kite....



GULAI LONTONG

1 buah kentang, potong dadu kecil
10 batang kacang panjang, iris kecil
1 batang carrot potong panjang or bulat pon boleh
1 batang terung potong sederhana
tempe potong dadu sederhana (digoreng terlebih dahulu utk sedap)
tauhu (potong dadu)(option)
kentang (potong dadu sederhana)
fucuk(direndam)
mee soon(direndam)
Santan dari 1 butir kelapa (kira-kira lah banyaknya)
1 batang serai diketuk

Bahan blend dan ditumis :
4 bawang putih,
6 buah bawang merah
3 biji buah keras
1/2 cm kunyit
1 ruas lengkuas
1 batang serai
udang kering secukupnya
daun salam( kalau takde ganti daun kunyit pon bole)
gula -garam secukupnya

Cara membuat gulai  lontong:
  • Tumis bahan blend halus. Tumis sebentar sampai naik bau..masuk santan cair
  • Masukan masukan kentang, sayuran dari keras hingga lembut
  • Masukkan tempe,fucuk dan soon
  • Terakhir masukan santan kara. Aduk hingga mendidih, jangan sampai pecah santannya




senang saje uat nih macam nak uat nasi impit tapi 
guna daun pisang yang digulung macam nak buat pulut panggang...
Lontong nih 4 jam untuk dimasak..agak gatal jugak taknak pakai yg segera..
lagik lama nak masak dari yg segera tp rase lagi sedap gileeeee and wangi..

sedap makan lontong ngn sambal bilis or tempe...
sambal bilis sedap dimakan dengan lontong!!





yang nih terbaek..this is tauchu sayur..terbaekkk

  • 3 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu cili diblend digoreng sekejap sampai naik minyak (hanya minyak sahaka diambil)
  • 1 sudu bawang lumat
  • 1/2 mangkuk taucu.- separuh dibilas supaya kurang masin
  • 2 biji bawang besar, 7 ulas bawang putih, 2 cm halia muda - dihiris
  • segenggam cili api kampung,2,3 tangkai cili merah & hijau - dihiris
  • daun bawang
  • udang basah
  • fucuk
  • 1/2 cawan air asam jawa dan gula secukup rasa.

No comments:

Post a Comment