Jom masak butter prawn...ada tiga step nak buat butter prawn nih ok...
sebelum tuh amek bahan bahan die dulu ok...
BAHAN BAHAN
BAHAN BAHAN STEP A (egg crumb)
Telur kuning 2 biji
2 sudu makan minyak masak
1 sudu makan butter
BAHAN BAHAN STEP B
7 - 8 Ekor udang sederhana
(dibelah belakang)
minyak untuk menggoreng
BAHAN BAHAN STEP C (TUMIS)
2 sudu makan minyak masak
1 sudu makan butter
5-6 biji cili api dimayang
2 biji bawang putih dichoped (option)
Daun kari (mcm dalam gambar tu oya gune 2 batang daun kari )
susu cair
garam/perasa
STEP A (egg crumb)
1. PANAS KAN MINYAK
2. MASUKKAN BUTTER
3. TUNGGU BUTTER MELT SEKEJAP
4.PUKUL TELUR KUNING TAPI JGN SAMPAI TERLALU KEMBANG
Bila butter dah cair dalam minyak..tuang telur kuning kedalam dgn perlahan2
dan dengan munggunakan garfu atau wirewisk..kacau telur tuh tanpa berhenti sehingga naik buih seperti gambar di bawah ni...Kemudian bile telur dah nampak garinf sedikit...angkat menggunak kan senduk besar..angkat dengan buih buih sekali ok masuk kedalam penapis dan biarkan minyak turun dengan sendiri
toskan macam ni yep...biarkan jek minyak turun
STEP B
STEP C (TUMIS)
Panaskan sedikit minyak masak
masukkan butter kedalam minyak dan tumis bawang putih dan daun kari sehingga naik bau masukkan cili api ..kemudian masukkan susu cair..(make sure api perlahan bila nak masuk susu sebab susu cepat hangit/kuali akan cepat hangit...kacau sekejap pastu masukkan udang..gaul sampai sebati ...perasakan..kemudian tutup api..hidang dan tabur hampas telur yang kite masak takdi
TAK PAHAM LEH WHATSAPP OR MSG OYA OK!!!
No comments:
Post a Comment