divider graphics

Thursday, July 19, 2012

DEMI GLACE..APE TUH!!


KORANG KENA BACE INFO BAIK NIH

assalamualaikum..
salam jumaat semua..ok hari ni tajuk perbincangan kita ialah DEMI GLACE..ape itu DEMI GLACE..kebanyakan orang yang suke masak and memang tahu pasal masak tahu ape itu DEMI GLACE..so korang yang yang tak tahu DEMI GLACE ..meh sini nak share sikit info pasal benda nih...

korang suke makan tak steak??? kalau korang suka steak and order steak.. abang2 and akak2 kak kedai yang amek order tuh tanye.. "akak nak sauce ape?" "kami ade black peper sauce,mushroom sauce,rosmery sauce and bla bla bla bla..korang dengan muka bangge pun cakap laa nak black peper sauce ...tapi korang tau tak macam mane sauce tuh dibuat.???? muheheheheh

DEMI GLACE

Demi glace .."brown stock" dalam masakan Perancis yang digunakan sebagai BASE UTAMA untuk membuat sos atau masakan lain ..biasenye kite gune chicken stok atau fish stock untuk masak clear sup...so untuk sos black peper,mushroom sauce or sos sewaktu dengannya kita mengguna kan demi glace ni sebagai base

MACAM MANA NAK MASAK DEMI GLASS NI??

Kalau korang rajin..korang boleh masak sendiri demi glace ni..tapi rajinkah korang..
oya sendiri malas nak masak bende ni..heheeh..sebab ambil masa 6 jam, 8 jam kadang2 24 jam...
hanya kebanyakan resataurant atau hotel2 sahaja uat benda demi glace nih sendiri..
antara bahan bahan yang digunakan untuk buat benda ini terdiri dari pada tulang tulang daging lembu,air,mirepoix(bawang,saderi,carrot), bouqet garni dan tomato puree..korang kene bakar dulu tulang2 tuh then masak dalam kuantiti air yg banyak bersama mirepoix,tomato puree and bouqet garni tuh sampai betul betul jadi stock..hamek..so rajin lagi kah korang nak membuatnye..tak rajin kan...kalau tak rajin..korang boleh pergi giant or tesco or mane kedai kedai..sebab semue nye sudah ade yang segera ...sume segera jek sekarang..




CONTOH DEMI GLACE



INI CONTOH BAHAN BAHAN YANG ADE DLM DEMI GLACE SELEPAS DIMASAK


INI YANG SEGERA..BRAND KNORR



SO LEPAS NIH KORANG LEH GUNA YANG SEGERA
NI UNTUK MASAK PELBAGAI SAUCE OK...WEHOOOO

No comments:

Post a Comment

Post a Comment