divider graphics

Monday, July 16, 2012

paru masak sambal


Rupe selepas masak



rupe ketika masak....


BAHAN-BAHANNYA :

500gg paru/lempung lembu..hiris nipis boleh..petak petak bulat bulat pun boleh :)


BAHAN BLEND HALUS/TUMBUK LUMAT



10 tangkai cili kering (blend)
1/2 inc halia*
3 biji bawang putih*
3 atau 4 biji bawang merah*



1sudu besar  asam jawa atau 1/3  air asam jawa
lada hitam
1/4 nisan ( gula melaka)

Garam dan gula secukup rasa 
Perasa
daun bawang/daun ketumbar



METHOD : 
Paru tadi digoreng /direbus ( oya suke rebus lagi) Panaskan sedikit minyak untuk menumis bawang,halia,bawang putih sehingga naik bau harum sedap..kemudian masukkan cili  blend dan tumis hingga naik minyak, guna api sederhana dan kacau kemudian masukkan sedikit lada hitam..kalau nak pedas letak lebih sikit..tapi cili kering tuh dah pedau ok..oya memang suke pedas so byk laa oya masuk..!!!

Kemudian masuk air asam jawa, kacau  dan masukkan nisan (gula melaka) garam secukup rasa dan gula. Masukkan paru goreng/rebus tadi kemudian gaul rata hingga kering. 

kemudian rasa ..kalau dah cukup cukup rasa pedas,manis,masin...tutup api n masukkan daun ketumbar or daun bawang gaul and hidangggg!!!


No comments:

Post a Comment