divider graphics

Thursday, July 26, 2012

IKAN SIAKAP 3 RASA SAYANG OYA

HAREM HAREM HAREM... hehehee ini ikan update sebab ibu mengandung jek nih...kalau tak ..memang tak sempat laa kawan nak hapdate ikan 3 rasa ini yep kawan kawan ...to LAILY ISMAIL 
selamat mencuba yer ibu mengandung yer...kalau dah masak anto laa sikit umah teman nih hah...PUCUK MANIS sebagai balasan ok...
amek pen and kertas pastu tulis ape oya nak bagi tahu nih...ehehheehhe




 SIAKAP MASAK TIGA RASA 

BAHAN BAHANYA:

1 ekor ikan siakap 
garam
tepung jagung
Minyak untuk menggoreng

Bahan untuk kuah/sos 3 rasa

2 ulas bawang putih - ketuk/ mayang
2 ulas bawang merah- mayang
1 batang serai dimayang serong 
1/2 inchi halia dimayang (mcm btg mancis) atau name lain julliene
2 helai daun purut (dibuang tulang tgh)
5 biji cili api - dimayang  
1/2 serbuk lada hitam
1 sudu besar cili blend
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil sos ikan
1/2 gula melaka
3/4 cawan air

1 1/2 sudu kecil tepug jagung 
dibancuh sedikit air
Garam dan gula



BAHAN TAMBAHAN (OPTIONAL)
(nak sedap tambah dalam kuah/sos)

1 keping nenas - di dadu kecil
capsicum/lada benggali merah,kuning,hijau(potong dadu/)
1 biji tomato saiz sederhana (potong dadu)
bunga kobis
carrot (potong mcm batang mancis)




CARA CARANYA

*SOS ni atas korang nak banyak mane..so kalau korang nak sos lebih korang lebih lebihkan bahan2...memasak kadang kite takleh ikut 100% resepi ditulis kan..harus kreatif and tahu anggaran..sbb oya masak sebenarnye ikut anggaran sendiri

1. Ikan dibersih dan ditos..kemudian gaul dengan sedikit garam dan tepung..panaskan minyak dan goreng..kalau oya goreng biasenye garing sikit jek..sebab kalau terlalu garing nanti isi jadi keras..
Bila ikan dah masak angkat tos dan ketepikan

2. Kemudian tumis bawang putih ,bawang merah ,serai, halia dan cili api dan serbuk lada hitam..kemudian masuk kan daun limau purut..gaul sehingga naik bau/harum..

3. Masukkan cili blend dan tumis sekejap dalam 2 3 minit pastu masuk sos cili,sos tomato,sos ikan dan gaul sebati  masuk pula gula melaka kemudain masuk kan nenas,capsicum or ape sahaje korang nak masukkan..kalau carrot tuh boleh masuk awal2 sikit then bagi masak baru masuk sayur lain

4. Bile dah masuk air sedikit dan masukkan tepung jagung yang dah dibancuh.

4. Kacau sebati kemudia perasakan ..rase die masam manis ok..kalau kurang masam tambah CUKA..Kalau kurang manis tambah garam..ehh gurau jek..kalau kurang manis tambah laaa GULA..MUHEHEEHE

LEPAS DAH PEKAT N PUAS HATI ..TUTUP API NAK BOLEH TUANG ATAS IKAN..

SELAMAT MENCUBA!!!











No comments:

Post a Comment