divider graphics

Tuesday, October 16, 2012

CREAM PUFF ALA ALA KECIK BESOR KECIK BESOR JEK!!!




MAAF LAA CREAM PUFF OYA KECIK BESOR MACAM TUAN NYE HEHEHEEH

Lamenye tak hapdate belogs nih...jangan kate sarang labah2..sarang burung sekali ngn sarang buaye ade kat sini..hehehhe so hari ni sbb kan rajin oya nak hapdate krim puff nye resepi ...tapi dalam ayat omputih boleh ke??? tapi buat dalam kuantiti yang banyak mcm nak makan 10 atau 15 orang dewasa size badan mcm oya..

OK JOM KITE TRY MASAK KRIM PUFF

choux paste :

375 ml air
125g Usalted  butter
sedikit garam 
240g tepung kek 
5nos.telur

(kalau nak buat sikit korang bahagi due adunan nih)

* mula mula boil air,butter and garam bersama di dalam pot sehingga butter cair
* kemudian masukkan tepung kek dan kacau sampai adunan menjadi doh dan tak melekat pade pot
* keluarkan dan masuk dalam bekas yang kite nak putarkan nanti tunggu sehingga doh suam
*  kemudian biloe doh dah suam masukkan telur dan esen vanila then putar dgn pemutar (machine mixing) 
* keluarkan adunan dan masukkan kedalam piping beg dengan menggunakan nozzle bintang..
* piped doh mengikut shape korang nak..memanjang ke..bulat ke..ikut suke la ok..
* pastu jgn lupe panaskan oven 200°C sampai goleden brown gitu..(20 to 25 minit)

kastard (cream) :
300
ml
fresh milk
100
g
gula



50
ml
fresh milk
40
g
tepung jagung
2
nos.
telur kuning
1
Tsp.
vanilla essence


(korang bahagi due resepi ni kalau taknak banyak ok)


Boil susu bersama gula..
dalam bekas lain, kacau 50ml susu dgn tepung jagung dan telor kuning hingga sebati
pastu masuk kedalam susu dan gula yg dah di boil takdi dan kacau hingga sebati dan pekat
last sekali masuk vanilla essen...
kemudian tutup api dan cover dgn plastik supaya tak kering..
dah suam masuk kedalam piping beg 

boleh laa nak pipe kedalam puff kite takdi..
SELAMAT MENCUBA SEMUA 





No comments:

Post a Comment