divider graphics

Tuesday, October 16, 2012

AYAM ROSMERY


hiyak hiyak mari main masak masak dengan ayam rosmery hari ni...simple and rase not bad laa..ini kerja orang yg dah tak tahu nak masak ape kan..soade rosmery dry ape lagi..ayam pun ade..kasi masak laaaa..hehhehe..janji rajin jgn malas2!! 


BAHAN BAHAN :

bahan A

5 atau 6 ketul ayam 
 (dipotong sederhana kecil)

1 sudu makan tepung jagung

1 biji telur

minyak untuk menggoreng

bahan B

rosmery leaf (fresh or dry)

lada hitam 

garam/perasa 

brownstock (bancuh dgn sedikit air)


CARA CARA :

Mula mula gaul ayam dengan tepung then celup dalam telur yg dipukul
lepas itu masukkan ayam dalam kuali yang minyak nya dah dipanas terlebih dahulu

Bila ayam dah separuh masak..masuk kan brown stock yang dibancuh dengan sedikit air
dan rosmery leaf dan lada hitam..gaul sebati lepas itu masuk kan sedikit garam..JANGAN BANYAK SEBAB BROWK STOK DAH MASIN OK...gaul sebati sehingga ayam masak..
tutup api dan hidangkan










No comments:

Post a Comment