divider graphics

Friday, November 2, 2012

Masak lemak telur itik masin

Resepi ni sangat senang mudah dan ringkas .......


5 biji telur itik masin

2 tangkai cili besar*
3 4 tangkai cili api*
ibu jari kunyi hidup*
1 sudu bilis *

1 batang Serai diketuk
11/2 inci Lengkuas
2 kpg asam keping

2 gelas air

Santan (guna kara kotak kecik)
Atau santan rm2.00

Cara cara

Blend atau tumbuk sampai lumat bahan *
Kemudian panaskan air dalam periuk lepas itu masukkan bahan yg di blend atau tumbuk takdi *
Kemudian masuk kan serai, lengkuas dan asam keping...
Masukkan santan kemudian bile gelegak (betul ke eja ni) skit tuh terus pecah satu biji telur demi satu...
Before masuk perasa ... Rasa dulu.. Kalau tawar baru masuk garam.. Kalau jangan masuk sebab telur tuh dah masin ok...selamat mencube... Mwahhhhh...

Hati hati jangan sampai santan pecah nanti jadi x berlemak n tak sedap :D

No comments:

Post a Comment